ZÁZVOROVÝ ČAJ - osobní zkušenost


Oblíbený zázvorový čaj z čerstvého kořene zázvoru, medu a citronové šťávy je chutí nejblíže běžnému čaji s citronem, jen je mnohem zdravější a tělu užitečnější. Navíc tělo prohřeje obdobně jako grog, který v zimních měsících plně nahradí (s výjimkou toho, že je nealkoholický).

Podrobnější informace k zázvoru jsou uvedeny např v článcích:
Zázvor: Všelék, který může i škodit,
Zázvor na talíři i v lékárničce ,
Zázvor (koření) - info z Wikipedie.

Kořen zázvoru se prodává v supermarketech běžně za 51 Kč za kg a běžně vydrží při pokojové teplotě víc jak týden. Při nákupu je vhodné zkontrolovat, že barva kořene zázvoru je v čerstvém lomu dokonale jasně žlutá bez nehomogenit v barvě (např ulomením malého výrustku kořene zázvoru a zkontrolováním homogenity barvy v místě lomu). Pokud je v čerstvém lomu náznak nehomogenity anebo ještě hůře má žlutá barva lomu odstín světle namodralé barvy (viz můj pokus o pozadí písma), pak tento kořen nekupovat a upozornit prodavače na vzniklou plíseň, která je příčinou odlišného zabarvení čersvého lomu.

Trojsložkový nebo bez medu dvojsložkový nebo i jen čistý zázvorový čaj jsou nejlepší varianty zázvorového čaje. Skvělý je i zázvorový čaj s dobrým černým čajem. Poměrné množství černého a zázvorového čaje doporučuji optimalizovat podle chuti s ohledem na jejich teplotu tak, aby výsledek byl do 40°C. Jakékoliv další složky tuto skvělou chuť přerazí a zároveň si s sebou přinesou i nežádoucí vedlejší efekty.
Kolega nelenil a přidal hřebíčky a skořici. Netroškařil s přiměsemi a následné bolení hlavy ho z přidávání příměsí vyléčilo.
Zázvorový čaj jak čistý tak i s citronem nebo i medem v přílišné koncentraci může být dráždivý, proto je dobré začít s menší koncentrací a v dalších várkách optimalizovat.
  1. 1,5 litru zázvorového čaje připravíme z objemu kořene odpovídajícího orientačně válci o průměru 2 až 3 cm a délky 5 až 7 cm (později zvolit velikost zázvoru podle chuti).
  2. Po odstranění slupky tohoto špalíčku jej nakrájíme na malé lupínky obdobně jako krájíme "cibuli na jemno".
  3. Pak zalejeme 1,5 litrem vařící vody a necháme cca 1,5 hodiny stát, běžně stačí si pohlídat až dosáhne kompromisní teploty, kdy jsme schopni čaj v pohodě vypít bez omezení jeho teplotou.
  4. Čaj slejeme do jiné nádoby a pak přidáme šťávu z jednoho citronu (nově zjištěny u citronu skvělé antioxidační účinky a že působí i proti rakovině).
  5. Med přidáváme až do šálku s čajem obdobně jako cukr do kávy nebo čaje. Osobně med téměř vůbec nepoužívám s výjimkou dvou čajových lžiček medu denně.
Kritická teplota medu a citronové šťávy je cca 40°C. Nad touto teplotou oba ztrácejí své cenné vlastnosti.

Jiný způsob jak vypít větší množství dvojsložkového zázvorého čaje bez medu je v kombinaci s běžným chutným neslazeným černým čajem, což je zvlášť vítané při použití většího citronu, kdy je výsledný zázvorový čaj dost kyselý po citronu. Často používám jako základ již studený zázvorový čaj s citronem (bez medu) a do něj naleji právě uvařený černý čaj v množství tak, abych teplota směsi zůstala pod 40°C.




Zaujalo mě z informací o MEDU:
Zahřejete-li med na víc jak 40 stupňů, jeho léčivé účinky se ztrácí.
Cukernatění medu je důkazem kvality medu.
Nejlepší koupě medu je přímo od českého včelaře, který se na medu nesnaží pouze vydělat. V medu je něco kolem 360 látek, vitamíny, minerály, bílkoviny dokonce i kyseliny. Toto množství prospěšných látek dělá z medu jednu velkou lékárnu. dávní egypťané nazývali med, jako NEKTAR BOHŮ
V obchodu, který prodává med a není tento med označován českým, vybírejte med, u kterého jsou alespoň náznaky cukernatění. Většinou tak vypadají dětské medy. Z tmavších medů vybírejte ty, které nemají naplaveniny na dně sklenice. Dovážené medy z Číny obsahují jen zlomek toho, čemu včelaři říkají med. Ostatní látky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. Navíc obsahuje látky vznikající varem medu, tedy varem zničené veškeré léčivé látky v medu.
Uvedené informace o medu jsou citovány z www.prodej-medu.com - odkaz je již nefunkční


Přeji dobrou chuť.